Anunț

Adună
Nici un anunț încă.

Inlocuire dusumea la o casa batraneasca

Adună
X
 • Filtrează
 • Ora
 • Arată
Curăță tot
postări noi

  Inlocuire dusumea la o casa batraneasca

  Buna ziua!

  As dori sa cer parerea membrilor mai experimentati in legatura cu potentialele probleme ce ar putea sa apara ca urmare a faptului ca am inlocuit pardoseala la o casa batraneasca, insa nu am facut acest lucru "ca la carte".

  Pe scurt, acum cativa ani, deoarece dusumeaua casei parintilor mei se degradase, am decis cu tatal meu sa o inlocuim cu parchet laminat. La momentul respectiv nu descoperisem inca forumul "XGaming" , asa ca am facut lucrarea cum ne-am priceput si noi:
  - am scos dusumeaua veche
  - am scos un strat de vreo 22 cm de pamant
  - am pus un strat de piatra si pietris de vreo 10 cm
  - am turnat o sapa nearmata de vreo 8-10 cm
  - polistiren extrudat 3cm fixat pe sapa cu adeziv
  - parchet laminat

  Sunt vreo 3-4 ani de cand am inlocuit in acest fel dusumeaua la 2 dintre camere si totul pare OK pana acum.

  Ce vroiam totusi sa va intreb este care sunt potentialele probleme ce ar putea sa apara datorita faptului ca nu am folosit o folie intre pietris si sapa, sau ca am pus parchetul direct pe polistiren?

  Exista riscul ca apa sa se infiltreze si sa ajunga la polistiren sau chiar si la parchet? Care ar fi efectele apei asupra polistirenului?

  Casa are o temelie inalta de 50 cm fata de nivelul solului.

  Va multumesc!

  #2
  Re: Inlocuire dusumea la o casa batraneasca

  Duşumeaua era umedă pe faţa dinspre pământ? Dacă nu, inseamnă că nu aveţi umiditate în pământul de sub cameră şi atunci nu trebuie să aveţi probleme.
  faci o casa si pentru urmasii tai

  Comentariu


   #3
   Daca in 3 ani nu ati avut problrme cu umezeala nu cred ca o sa aveti, ar putea aparea probleme la tasarea polistirenului pe anumite portiuni unde sant descarcari de greutate mai mari (ex. la picioarele sifonierului).
   Cu respect.

   Comentariu


    #4
    Sapa trebuia sa fie armata.
    Daca sapa a fost prea fluida, este posibil ca o parte din pietrisul pus pentru a realiza stratul de rupere a capilaritatii sa nu mai realizez aceastra functie.
    Polistirneul extrudat (daca are o densitate de minim 32 kg/mc) nu ar trebui sa pateasca ceva incionditiile in care nu exista mobilier foarte greu.

    Teoretic, lipsa unei hidroizolatii sub sapa poate duce la aparitia umiditatii dinspre sol. Daca nu au fost probleme pana acum nu a rtrebui sa apara nici in viitor daca nu se modifica semnificativ umiditatea din sol.
    Polistirenul extrudat nu este afectat de umiditate insa parchetul da.

    Comentariu


     #5
     Dusumeaua veche ( vreo 25 ani vechime) era un pic degradata pe partea interioara, dar nu era umeda. Pana acum nu am observat nici o problema cu umiditatea si sper ca lucrurile sa ramana asa. Ma bucur sa aud ca polistirenul extrudat nu este afectat de apa, in felul asta sansele ca umiditatea sa urce pana la parchet sunt mai reduse.

     Sa fiu sincer, principala noastra temere cand am instalat parchetul direct peste polistiren a fost intradevar sa nu apara fenomenul de tasare al polistirenului in anumite puncte. Dar din fericire, pana acum totul e ok.

     Anul acesta vreau sa schimb dusumeaua si in celelalte 2 camere ale casei.
     Am gasit pe site informatiile necesare, dar am o nelamurire: daca voi folosi un strat de folie ca hidroizolatie, trebuie sa cumpar folia dintr-o singura bucata pentru toata camera, sau merge sa folosesc mai multe randuri de folie pe care sa le suprapun 10-15 cm? Exista vreo solutie pentru a le lipi intre ele sau se gaseste folie cu dimensiuni mari? (camera este 3,5 m x 3,5 m)

     Comentariu


      #6
      Folia de polietilena se vinde la metru si are o gama de latimi (2m, 4m, 5m etc.)
      Asadar daca veti cumpara 4 metri de folie cu latimea de 4m aveti suprafata de care este nevoie pentru o camera.

      Comentariu


       #7
       Am inteles.

       Va multumesc pentru raspunsuri!

       Comentariu


        #8
        Cu placere.

        Daca mai aveti nelamuriri va asteptam cu un nou mesaj.

        Comentariu


         #9
         Răspuns la: Inlocuire dusumea la o casa batraneasca

         Postat în original de Gemini Vezi post
         Cu placere.

         Daca mai aveti nelamuriri va asteptam cu un nou mesaj.
         Buna ziua, aceeasi treaba am facut si eu, insa sunt la stadiul de turnare beton si am o nelamurire. Casa mea nu are hidroizolatie intre fundatie si pereti, dar nu este nici o problema deocamdata cu umezeala in pereti. Ma gandeam ca daca pun folie peste piatra si dupa aceea sa torn beton tot condensul si umezeala care vine din pamant imi intra in lateral adica in fundatie si urca in sus, eu neavand hidroizolatie intre ziduri si fundatie o sa imi afecteze peretii de umezeala.
         Asa ca m-am gandit sa torn direct fara a pune acea folie care eu cred ca o sa imi afecteze peretii. Astfel posibila umiditate s-ar elimina prin placa de beton, binenteles daca o sa fie pe viitor.
         Încă o dată menționez că nu am hidroizolație între fundație și pereți. Așa au făcut-o meseriașii pe vremea aceea.
         Credeti ca procedez corect ?

         Comentariu


          #10
          Răspuns la: Inlocuire dusumea la o casa batraneasca

          Intre pietris si beton trebuie folie de separatie daca va referiti la pardoseala. Daca este umezeala,oricum ajunge la pereti, nu neaparat va fi acea folie de separatie o cauza. Ea va proteja surpafata de beton pe care o turnati, va separa betonul de pietrisul ce va fi strat de capilaritate.

          Comentariu


           #11
           Am citit mai multe păreri despre izolarea unei pardoseli cu gresie, la o casa bătrânesca, și anume:
           1) pietriș, folie, polistiren, placa beton și gresie
           2)pietriș, placa, polistiren, gresie
           3)pietriș, placa, polistiren, din nou o placa, și gresie.
           Nu știu ce sa fac... cum e mai bine... 😞😟😔

           Comentariu


            #12
            Sunt doua etape care se realizeaza individual. Prima parte este turnarea unei placi din beton, cu substratul corect. A doua este legata de nivelare si placarea cu gresie.
            Sub o placa de beton avem pamantul tasat, strat de pietris pentru rupere capilaritate, strat de separatie sau hidroizolatie. Daca dorim sa introducem un strat de izolatie, s epoate face fie sub placa, fie peste placa. In al doilea caz va trebui sa turnam o sapa de egalizare armata peste izolatie. Poate fi necesara o sapa si daca nu izolam, apoi vom placa cu gresie.
            Solutiile sunt mai simple sau mai compleze dupa cum doriti si cum este neces pentru casa respectiva.

            Comentariu

            Procesare...
            X