on

Cum poti izola eficient pardoseala din caramida a unei case vechi

22 iunie, 2018

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Constructiile vechi realizate din caramida pot avea alte tipuri de plansee fata de casele clasice realizate pe structura de beton sau lemn. In acest sens, exista locuinte prevazute cu pivnita sau demisol, construite din caramida plina, al caror planseu este realizat sub forma de bolta. Inchiderea pardoselilor si amenajarea camerelor de deasupra acestor spatii era realizata in trecut cu materiale de umplutura si structuri usoare, din lemn sau placi aglomerate, facute la nivelul vremurilor respective.

Unul dintre forumistii XGaming ne-a solicitat recent un sfat legat de o astfel de problema. Iata mesajul acestuia: „Am o camera de pivnita la care am inceput renovarile. Intre pivnita si camera nu este placa de beton, ci sunt bolti de caramida. Asa arata pardoseala, ca in imagini. Va rog sa-mi explicati cum pot aplica izolatia, cum pot nivela pardoseala si ce folii trebuie utilizate pentru o pardoseala de calitate.”

Pornind de la situatia data, primul pas pe care specialistii nostri il recomanda intotdeauna este curatarea perfecta a suprafetei, lucru deja realizat de utilizatorul nostru, dupa cum se observa din imaginea trimisa. Insa, inainte de a discuta despre o solutie adecvată, trebuie stabilite cateva elemente principale: nivelul final al pardoselii corelat cu tipul de finisaj si limitarile legate de caile de acces in incapere.

Asadar, urmatorul pas este reprezentat de trasarea nivelului de referinta cu un furtun de nivel sau o nivela laser. De la acest nivel poate fi stabilit spatiul disponibil pentru dimensionarea componentelor de pe noua pardoseala. Se va tine cont atat de straturile de izolare, umplere, nivelare, cat si de grosimea finisajului, inclusiv a straturilor impuse de montarea acestora.

Cu aceste date, va fi deveni usoara ulterior calcularea si alegerea grosimii fiecarui strat necesar unei pardoseli de calitate. Pentru inceput, va trebui nivelata pardoseala, apoi umplut spatiul de deasupra boltei cu un material care permite indreptarea si, in final, asezarea straturilor urmatoare. In functie de arcuirea boltei, se poate opta pentru stratul de nivelare realizat din sapa de egalizare pentru interior, asezata direct peste boltele din caramida. Daca arcuirea este accentuata, pentru umplerea zonelor mai mari se poate pot fi alese blocuri din BCA sau polistiren extrudat debitate corespunzator.

Odata turnata sapa de egalizare, este necesara o perioada de asteptare de 3-4 saptamani pentru maturarea sapei si eliminarea aproape totala a umezelii rezultata din apa utilizata la preparare.

Peste acest strat de sapa poate fi asezat ulterior un material izolator cu o grosime minima de aproximativ 5 cm. Acesta va izola termic pardoseala, dar si beciul/ demisolul, astfel ca pierderile vor deveni nesemnificative intre cele doua incaperi. Ca material izolator poate fi utilizata una dintre cele doua optiuni: polistirenul extrudat sau placile din vata minerala dedicate pardoselilor. Fixarea acestora pe sapa de egalizare nu este necesara, mai ales daca vor fi adaugate peste un strat de inchidere de acelasi tip precum cel anterior.

Indiferent de modalitatea de acoperire a izolaţiei, va trebui amplasata peste aceasta o folie de separatie, o bariera de vapori. Dupa cum se vede in imagine, aceasta este pozitionata spre interior, pe partea calda a pardoselii, acolo unde va indeplini rolul de blocare a transferului vaporilor catre zonele mai reci si, astfel, de evitare a aparitiei problemelor legate de condens si mucegai. Aceasta folie poate fi realizata din polietilena cu grosimea de 0.2 mm sau o folie aluminizata dedicata. Este obligatorie etanseizarea imbinarilor acestor fasii, daca se lucreaza cu produse de latime mai mica decat a spatiului respectiv. Pentru bariera de aluminiu poate fi utilizata banda de aluminiu autoadeziva la sigilarea imbinarilor suprapuse, de aproximativ 5-10 cm.

Peste folia de tip bariera de vapori va fi turnata o sapa de egalizare armata cu plasa de otel. Grosimea acesei sape poate fi variabila, cu pornire de la un minimum de 4 cm. Acoperirea sapei se poate face cu un interval de asteptare pentru uscare si matuare, mai repede daca va realizata o placare ceramica, sau mai tarziu in cazul acoperirii noii pardoseli cu un parchet laminat sau masiv. Pentru ultima varianta este necesara masurarea umiditatii reziduale din sapa si, eventual, folosirea unui inhibitor de umiditate, deoarece parchetul masiv necesita o umiditate sub 3% in stratul suport. In caz contrar, umiditatea din sapa va fi transmisa parchetului, iar acesta se poate deteriora rapid.

In linii mari, acestea sunt principalele recomandari pentru aceasta lucrare sau altele similare. Pentru solutii alternative pot fi utilizate variante de structura din rigle de lemn asezate peste bolta, evident, cu preluarea diferentelor si asigurarea unui nivel corect pentru inchiderea suprafetei. Intre rigle poate fi asezata izolatie, aceeasi bariera de vapori, iar la final inchiderea sa fie facuta cu panouri aglomerate, PAL, OSB etc. Conditia este aceea ca lemnul sa fie cat mai uscat, iar montarea sa poata fi facuta suficient de bine cat sa aiba suportul corect pentru finisaj. O astfel de structura din lemn poate fi mai greu de realizat pentru cei care nu sunt foarte familiarizati cu specificul meseriei de tamplar.

De la caz la caz, detaliile legate de grosimea fiecarui strat sau alte probleme punctuale, specifice fiecarui caz concret sau fiecarei constructii, pot fi discutate pe larg in cadrul forumului nostru: . De aceea, te asteptăm alaturi de forumistii nostri, pentru a impartasi experiente, a discuta probleme legate de constructii si a descoperi impreuna secretul amenajarilor de calitate.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Termoizolatia casei asigura confort Termoizolatia casei asigura confort
Sfaturi pentru protejarea fonica si diminuarea zgomotului (III) Sfaturi pentru protejarea fonica si diminuarea zgomotului (III)
Terasa moderna, eleganta si sigura Terasa moderna, eleganta si sigura
Polistiren pentru terase clasice si inversate Polistiren pentru terase clasice si inversate
Produsele termoizolante de calitate va protejeaza casa si sanatatea Produsele termoizolante de calitate va protejeaza casa si sanatatea
Termoizolare – ancorarea mecanica a placilor termoizolante Termoizolare – ancorarea mecanica a placilor termoizolante

Vezi mai multe articole

steroid-pharm.com/

https://steroid.in.ua

продажа велосипедов