Tuia

Tuia, un conifer nepretentios si vesnic verde

28 martie, 2014

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Desi este un arbore nativ din America de Nord si Asia, tuia este o aparitie din ce in ce mai familiara in gradinile romanesti. Se crede ca tuia are origini foarte vechi, stramosii lui populand rocile Europei de nord in perioada cretacica.

Cu toate acestea, caracterul lui versatil i-a imprimat in mod ireversibil un aer cat se poate de modern.

Usor de intretinut, acest conifer este folosit de arhitectii peisagisti ca arbore decorativ si este preferat in constructia gardurilor vii. Coniferele sunt o alegere foarte potrivita pentru o gradina careia dorim sa ii imprimam volum.

Tuia, in special, se preteaza la aranjamente care contin suprafete plate, precum garduri vii sau gradini de tip labirint. De asemenea, atunci cand sunt sculptati, arborii de tuia pot capata cele mai diverse forme geometrice, de la o sfera perfecta la triunghiuri, sau de ce nu, animale sau diferite personaje.

Unele specii de tuia cresc maxim 3 metri in inaltime, pe cand altele ating inaltimi de peste 60 de metri. Atunci cand spatiul disponibil nu este foarte mare, specii precum Thuja occidentalis Caespitosa, Thuja occidentalis Danica, Thuja occidentalis Dumosa sau Thuja occidentalis Globosa vor fi alegeri foarte potrivite. Toate aceste specii ating o inaltime de maxim 60 cm si au o forma globulara.

 

Toate speciile de tuia cresc bine in zone partial insorite dar si in plin soare si pot fi plantate tot timpul anului, evitand bineinteles perioadele de seceta. Desi prefera solurile alcaline, tuia creste bine pe orice tip de sol. Pentru a mentine sanatatea arborelui de tuia, se vor elimina crengile uscate, iar atunci cand apar paraziti, precum afidele, folositi substante care le indeparteaza, urmand recomandarile specialistului de la centrul dumneavoastra de gradinarit.

Arborele de tuia nu creste bine in interior. Dar daca va doriti sa aduceti in case mireasma usor intepatoare a acestui conifer, puteti face asta prin intermediul unor obiecte confectionate din lemn de tuia. Lemnul de tuia, usor, moale si rezistent la daunatori, intra in componenta a multe obiecte. De exemplu, daca alegeti un dulap confectionat din lemn de tuia, veti beneficia de una din calitatile lui secrete, aceea de a tine moliile la distanta.
 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Sfaturi de plantare a arbustilor de catina Sfaturi de plantare a arbustilor de catina
Terasa exotica innobileaza si creste valoarea unei case Terasa exotica innobileaza si creste valoarea unei case
Un iaz in miniatura in propria gradina Un iaz in miniatura in propria gradina
Plante cataratoare pentru o gradina de vis Plante cataratoare pentru o gradina de vis
O gradina ingrijita poate ridica pretul proprietatii tale. Top 10 flori pe care sa le plantezi in gradina O gradina ingrijita poate ridica pretul proprietatii tale. Top 10 flori pe care sa le plantezi in gradina
Altoirea trandafirilor cu port-altoi de maces Altoirea trandafirilor cu port-altoi de maces

Vezi mai multe articole

подробно tmtravel.com.ua

Toyota Camry аккумулятор купить

узнать больше