Pretul caselor a scazut brusc in grila notarilor, fara explicatii

03 februarie, 2011

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Publicarea grilei notariale pentru 2011 a cazut ca o bomba in piata imobiliara. Valorile cuprinse in aceasta grila ajung sa fie chiar si cu 80% mai mici decat nivelul maxim atins in 2008. Notarii nu stiu cum s-a intamplat acest lucru, iar evaluatorii reneaga firmele care au contribuit la realizarea grilei.
 
„Grila realizata de expertii evaluatori este criteriul dupa care sunt calculate taxele pe care proprietarii sunt obligati sa le plateasca la stat conform Codului Fiscal si nu sunt niste valori minime in ceea ce priveste tranzactiile imobiliare. Din cate am inteles, valorile rezultate pentru acest an sunt cauzate de o modificare in metodologia de calcul folosita de cele doua firme care se ocupa de aceasta grila. Valorile stabilite ar trebui sa se detaseze de piata si sa nu o influenteze“, a declarat pentru Capital Laura Badiu, purtatorul de cuvant al Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania (UNNPR).
 
Cele doua firme care au intocmit noua grila, Euro Expert SRL si Expert Valuation SRL sunt societati membre ale Corpului Expertilor Tehnici din Romania si ale Asociatiei Nationale a Evaluatorilor din Romania.
 
Cand au dat cu ochii peste valorile promovate in tabelele notariale, evaluatorii au inceput sa isi faca cruce.
 
„Daca la estimarea valorii se utilizeaza standarde de evaluare e posibil sa obtii niste valori apropiate de realitate, dar daca nu le respecti numai pur intamplator poti ajunge la aceste valori. Acesta este si cazul firmelor care au facut grila notarilor, care nu are nici o legatura cu realitatea. Nu cred ca aceasta grila va influenta preturile pentru ca sunt alti factori care determina acest lucru, respectiv cererea si oferta“, a explicat Adrian Crivii, directorul general al firmei de evaluare Darian.
 
Preturi doborate
 
Conform noii grile a notarilor, pretul minim al unui apartament cu doua camere, confort 1, situat la parterul unui bloc construit dupa 1977 si situat in zona Unirii este de 38.200 de euro, comparativ cu 186.000 de euro, la cat era stabilit in grila din 2008.
 
Acelasi tip de apartament, dar situat in zona Iancului, este plasat acum la o valoare de 31.800 de euro, in comparatie cu 79.000 de euro in urma cu trei ani.
 
In Drumul Taberei, apartamentele cu doua camere par sa se fi ieftinit enorm. Conform grilei notarilor, pretul unei astfel de locuinte este de 27.000 de euro, fata de 79.000 de euro cat era in 2008.
 
Sursa: Capital

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

De ce in Bucuresti se vand mai putine apartamente noi decat in Budapesta De ce in Bucuresti se vand mai putine apartamente noi decat in Budapesta
Criza nu s-a resimtit la vanzarile de mobila - 3 DECEMBRIE 2008 Criza nu s-a resimtit la vanzarile de mobila - 3 DECEMBRIE 2008
Creditele ipotecare: mai relaxate, dar nu de tot Creditele ipotecare: mai relaxate, dar nu de tot
In 2010 au fost finalizate 48.800 de locuinte, in scadere cu 12.290 In 2010 au fost finalizate 48.800 de locuinte, in scadere cu 12.290
Bucurestenii rastoarna teoriile imobiliare Bucurestenii rastoarna teoriile imobiliare
Prima Casa are trei camere in provincie - 16 februarie 2010 Prima Casa are trei camere in provincie - 16 februarie 2010

Vezi mai multe articole

здесь

avtopoliv-gazonov.kiev.ua

www.avtovoz.co.ua/gruzoperevozki-kiev/