on

Prepara corect zeama bordeleza

16 aprilie, 2015

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Zeama bordeleza este un fungicid de , pe baza de cupru, care combate ciupercile si bolile cauzate de acestea: mana, fainare sau monilioza. Desi exista fungicide cu mult mai puternice decat zeama bordeleza, aceasta este preferata de catre gradinari deoarece este mai putin toxica decat alte substante si mai usor de obtinut. Dar cum prepari zeama bordeleza? Iata reteta.

Zeama bordeleza se obtine din sulfat de cupru (formula chimica este CuSO4) si var stins (sau hidroxid de calciu, formula chimica este Ca(OH)2). Inainte sa o prepari trebuie sa stii ca zeama bordeleza se aplica in concentratie de 0,5% in perioada de vegetatie si in concentratie de 1 - 2% in perioada repausului de iarna.

Daca vrei sa obtii solutie de concentratie 1%, atunci ai nevoie de 1 kg piatra vanata (sulfat de cupru) si 500 g var nestins (eventual 2 kg var stins, pasta), la 100 litri apa.

Pasul 1

Stinge varul (nestins, fara piatra) cu putina apa, pe o scandura intr-un vas de lemn sau galeata de plastic.

Pasul 2

Toarna varul stins intr-un vas de lemn de circa 120 litri si completeaza pana la 50 litri de apa, amestecand bine.

Pasul 3

Separat, intr-un vas de lemn de aproximativ 70 litri, toarna 50 litri de apa, in care scufunzi un saculet de panza cu 1 kg de piatra vanata pisata.

Pasul 4

Amesteca solutia la intervale regulate de timp.

Pasul 5

Dupa ce toata cantitatea de piatra vanata din saculet s-a dizolvat, toarna solutia (ATENTIE, foarte incet) peste laptele de var din vasul de lemn de 120 l. Amesteca tot timpul cu un bat din lemn.

Acum zeama bordeleza este gata. Foloseste-o in ziua in care ai preparat-o, altfel isi pierde eficacitatea. Si, nu in ultimul rand, pentru ca zeama bordeleza sa adere mai bine pe plantele tratate, poti sa adaugi melasa, lapte dulce sau albus de ou bine batut.

Adauga un comentariu


3 Comentarii

Valentin Cocan

19 martie, 23:23

imi place reteta !

ADRIAN

09 februarie, 23:04

FOARTE CORECTE LOC DE MELASA SAU LAPTE ,EU AM ADAUGAT ARACET SI AM AVUT REZULTATE BUNE.

VIOLETA ciomag

03 noiembrie, 11:17

Buna ziua. Am cumparat zeama bordeleza de la un magazin specializat, dar in interiorul cutiei de 1 kg nu am gasit si modul de preparare a soulutiei. Pe cutie scrie despre depozitare, masuri de protectie. at produs pun si cata apa_ Va multumesc frumos.

Alte articole

Trandafirii se planteaza in octombrie si noiembrie Trandafirii se planteaza in octombrie si noiembrie
Plantarea lalelelor - Ghid de plantare, crestere si ingrijire a lalelelor in 5 pasi Plantarea lalelelor - Ghid de plantare, crestere si ingrijire a lalelelor in 5 pasi
Pavele peste tot (I) Pavele peste tot (I)
Arbusti vedeta – Azaleea. Un arbust incantator si usor de ingrijit Arbusti vedeta – Azaleea. Un arbust incantator si usor de ingrijit
Rigola da rezistenta casei Rigola da rezistenta casei
Frumoase si pretentioase Frumoase si pretentioase

Vezi mai multe articole

もっと

www.ukrterminal.kiev.ua

https://renault.niko.ua