Fatada ventilata

Fatada ventilata – Lista avantajelor unei astfel de izolatii a casei

27 octombrie, 2016

comenteaza trimite unui prieten printeaza

In ansamblul cladirii sau raportat la toata anvelopa, fatada este un element important nu doar din considerente de izolare, ci mai ales pentru ca este suprafata ce defineste o constructie, elementul care da personalitate casei.

Ne-am obisnuit in ultima perioada sa discutam despre termoizolarea caselor, iar subiectul cel mai dezbatut a fost cel legat de termoizolarea fatadei.  Metoda devenita clasica pentru lucrarile de termoizolare ale fatadei este placarea cu polistiren, sistem prin care placa de izolatie adera la suprafata suport.

In afara de aceasta varianta de termoizolare, exista posibilitatea de a opta pentru alte solutii, considerate mult mai bune din punct de vedere tehnic si recomandate de specialisti. De aceasta data, insa, vom discuta despre fatada ventilata.

O fatada ventilata are prevazut un spatiu de aer, care permite aerisirea continua a peretelui. Aceasta structura protejeaza cladirea impotriva umezelii si condensului, si reduce la minimum posibilitatea de aparitie a problemelor legate de cele doua efecte negative ale altor sisteme de termoizolare.

Structura unei astfel de fatade este realizata din cateva elemente principale:

  • Structura suport, reprezinta intregul sistem de profile si suporti ce se aplica pe fatada in vederea realizarii spatiului necesar pentru montarea izolatiei, spatiului de aer si fixarii finisajului fatadei
  • Izolatia termică ce poate fi realizata din vata minerala sau polistiren
  • Finisajul fatadei

Acest sistem permite realizarea unei palete mari de solutii, care pleaca de la variantele minimale si ajunge pana la solutii industriale realizate cu structuri metalice de anvegura.

Cel mai simplu sistem de fatada ventilata este cel realizat pentru cabanele din lemn, acolo unde finisajul exterior este reprezentat de lambriul din lemn. Pe fatada din lemn, peretele casutei sau al cabanei se aseaza riglele din lemn la o distanta de circa 60 cm, se aseaza un strat de izolatie sau chiar doua, pe directii diferite, apoi se acopera cu o membrana antivant (permeabila la vapori), dupa cum este cazul riglei de montaj si lambriului din lemn ca strat de inchidere. Un alt material ce se poate utiliza pentru cladirile rezidentiale, foarte utilizat in SUA, este lambriul de exterior din PVC, cunoscut sub denumirea de „siding”.

Spatiul minim de aer pentru asigurarea ventilatiei este de cel putin 2 cm si poate creste in functie de solutia adoptata pentru structura fatadei. Exista produse de izolare termica, anumite sortimente de vata minerala ce adauga pe fata exterioara un strat special care poate inlocui membrana anti-vant.

Sistemele pentru cladiri urbane de birouri, hoteluri, spatii comerciale sau, in general, cladiri cu regim de inaltime mai mare, sunt realizate din structuri metalice solide pentru a face fata solicitarilor induse de dimensiunea cladirilor. Fixarea structurilor realizate din profile metalice este primul pas.

Ulterior se introduce materialul izolator in spatiul realizat de structurile metalice, se fixeaza pe perete sau cu alt sistem de fixare specific, iar la final se inchide fatada cu diverse finisaje. Acestea sunt reprezentate de diverse placi realizate din metal, panouri compozite, placi pe baza de ciment pentru aplicatii exterioare, etc. Aceste materiale de finisare pot fi gata decorate sau pot suporta o aplicare a stratului decorativ la fata locului, dupa specificul fiecaruia.

In afara de avantajele legate de termoizolare si prevenirea condensului, o fatada ventilata aduce beneficii si in zona de izolare fonică.

Sursa foto: Ariostea

Adauga un comentariu


1 Comentariu

olga ciobanu

31 ianuarie, 14:45

Un perete cu tencuiala decorativa se poate placa cu grasie, caramida ...?

Alte articole

Termosistemul: sfaturi pentru alegerea celor mai bune materiale Termosistemul: sfaturi pentru alegerea celor mai bune materiale
Fatada casei: cum trebuie executata finisarea masei de spaclu Fatada casei: cum trebuie executata finisarea masei de spaclu
Renovarea peretilor: panourile decorative care imita piatra Renovarea peretilor: panourile decorative care imita piatra
Zidurile duble la exterior: de ce sunt recomandate pentru orice constructie Zidurile duble la exterior: de ce sunt recomandate pentru orice constructie
Ce materiale poti alege pentru fatada casei tale Ce materiale poti alege pentru fatada casei tale
Tencuieli decorative Tencuieli decorative

Vezi mai multe articole