on

Cum se calculeaza un metru ster de lemne?

04 septembrie, 2018

comenteaza trimite unui prieten printeaza

In ultima vreme am primit foarte multe intrebari cu privire la formula de calcul a unui metru ster de lemne. Si cum anotimpul rece se apropie cu pasi repezi, credem ca un raspuns la aceasta intrebare este foarte util. Ce spun forumistii nostri despre acest subiect?

A – Problema

Coby: Care este formula de calcul a unui metru ster - intru cat aceasta masura este inventata de unii ca sa ii prosteasca pe altii, am intalnit cazuri diferite:
a. 10 metri steri cu busteni taiati la 40 cm
si
b. 10 metri steri cu busteni taiati la 1 metru

Ei bine, este o diferenta majora intre cantitatea a si b. Am mai intalnit si caz in care cineva vindea lemne la metru ster si le taia la cat vroiam eu, acuma eu cum stiu ca este cantitatea corecta?

B – Raspunsurile

Cheluakame: 1 metru ster inseamna un cub de lemne cu dimensiunea 1 x 1 x 1 (sau echivalente 1 x 2 x 0.5 sau 1 x 2.5 x 0.4, etc) cu tot cu "golurile" de aer dintre lemne.

Adica, lemnele avand forme si dimensiuni diferite, nu se pot aseza perfect unele peste altele, ca urmare intre ele raman goluri.

1 metru ster inseamna acest intreg de lemne si goluri de aer ce pot fi incadrate intr-un cub de 1 x 1 x 1 metri.

Ca greutate, cele de esenta tare au de obicei undeva in jur de 500-600 kg (fag/stejar). Cele de esenta moale au in jur de 350 kg. Ambele valori sunt pentru lemne uscate. Pentru lemne ude acestea urca pana la 650 kg atat pentru cele de esenta tare, dar si moale. Difera de specie.

Maestrul Max: Lemnul se vinde sub 2 forme:

  • Brut adica la metru ster
  • Prelucrat sub forma de scandura, grinda, rigla etc. la metru cub.

Sterul, utilizat indeosebi in cubajul lemnelor, este unitatea de masura pentru volume asezate in stiva. 1 metru ster de lemn este egal cu un cub de lemne brute avand latura de 1 m. Daca unii vanzatori vin si va vand lemnul brut la metru cub atunci trebuie sa stiti ca 0,65 mc = 1 mst

Bambucea: Un metru ster reprezinta o stiva de lemne cu lungimea, latimea si inaltimea de un metru, la care volumul util este mai mic de un metru cub. Un metru ster este egal cu aproximativ 0,66 metri cubi de lemn, deoarece un metru ster nu reprezinta o cantitate fixa, ci depinde de grosimea si modul de asezare a lemnelor, care creeaza mai mult sau mai putin spatiu liber intre bucati. Lemnele de foc nu se vand la kilogram, deoarece de castigat castiga doar vanzatorul. Au ei grija sa va vanda o greutate mai mare la un volum mai mic de lemn. Apa se gaseste peste tot asa ca grija.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

5 lucruri pe care trebuie sa le faci atunci cand te muti in casa noua 5 lucruri pe care trebuie sa le faci atunci cand te muti in casa noua
Criza fortei de munca: solutii pentru atragerea noilor generatii in constructii Criza fortei de munca: solutii pentru atragerea noilor generatii in constructii
De ce nu isi mai cumpara tinerii case? De ce nu isi mai cumpara tinerii case?
Cutremurele: frecventa in Romania si recomandari pentru a le reduce efectele Cutremurele: frecventa in Romania si recomandari pentru a le reduce efectele
Executare silita automata pentru datornicii la intretinere Executare silita automata pentru datornicii la intretinere
Ce trebuie sa faci cand vrei sa te muti Ce trebuie sa faci cand vrei sa te muti

Vezi mai multe articole