Cum sa reduci cu 30% factura la incalzire - 01 februarie 2010

01 februarie, 2010

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Repartitoarele individuale si robinetele termostatice sunt eficiente atunci cand sunt neacoperite, iar ferestrele sunt inchise. Montarea repartitoarelor individuale si utilizarea corecta a acestora poate reduce costurile lunare ale unei familii cu energia termica cu peste 30%. Acesta este primul lucru pe care il pot face romanii, fara a mai astepta
investitiile autoritatilor locale in reabilitarea sistemului de incalzire.
 
Recomandari de utilizare
 
„Instalarea de repartitoare de costuri si de robinete termostatice este cea mai ieftina forma de economisire a energiei. Intr-un an si jumatate - doi, banii sunt inapoi in buzunar”, a declarat Petco Uzunov, directorul Techem Romania, unul dintre furnizorii de echipamente si servicii in domeniul energiei. El sustine ca, prin contorizarea individuala, oamenii devin astfel mai atenti cu factura lor.
 
Uzunov le recomanda utilizatorilor ca, in perioadele in care aerisesc incaperile, sa inchida robinetul termostatic, caci vor inregistra consumuri mai mari cu 10%-15%. Cum se explica asta? Cand senzorul robinetului va „simti” aerul rece, va permite cresterea temperaturii din radiator.
 
„Astfel, caldura mai multa va fi inregistrata de repartitor, dar ea se pierde pe fereastra”, a explicat oficialul Techem. Totodata, este bine ca temperatura din incaperi sa fie reglata prin robinetul termostatic in functie de tipul camerei.
 
Ar trebui incalzite mai mult camera de zi si baia, iar bucataria, holul sau dormitorul mai putin. „Orice grad de temperatura redus in incapere inseamna 6% economie la consum”, afirma Uzunov.
 
El mai spune ca robinetele si repartitoarele nu trebuie acoperite, deoarece impiedica functionarea corecta a senzorilor. „Aparuse ideea de fraudare a repartitorului prin acoperirea cu un prosop umed. E o greseala: in primul rand, pentru ca poti sa il strici si, apoi, echipamentul va trece la functionarea cu un singur senzor, cel care masoara temperatura radiatorului, si va inregistra mai multe unitati”, spune Uzunov.
 
IMPLEMENTARE GREOAIE
 
Zeci de milioane de euro au fost risipite in van
 
Condominiile din Capitala care au sisteme de repartizare a costurilor de incalzire au facut, in iarna 2008-2009, economii de 35%, comparativ cu suma care ar fi platit-o daca nu aveau repartitoare, arata o analiza a companiei Techem Energy Services, bazata pe datele furnizate de RADET Bucuresti.
 
La un pret al gigacaloriei la populatie de 119 lei, aceasta inseamna economii in valoare de 11,6 milioane de euro. La aceasta se adauga subventii care nu s-au mai platit de la buget de 12,5 milioane de lei.
 
In total, inseamna peste 24 de milioane de euro, salvate in perioada noiembrie 2008–aprilie 2009. Daca si celelalte apartamente din Bucuresti ar fi echipate cu repartitoare si robinete termostatice, s-ar mai putea realiza o economie totala de circa 25 de milioane de euro.
 
In Romania, gradul de contorizare individuala se ridica la aproximativ 46%, comparativ cu Germania, de pilda, unde procentul este de aproape 100%.
 
Nici in regiune nu stam mai bine: Bulgaria are 95% din apartamentele racordate la sistemele centralizate de incalzire. Cu 27%, Ungaria este in urma noastra, dar statul a inceput un program guvernamental pentru modernizarea sistemului de incalzire in cladirile multietajate, care prevede inclusiv contorizarea individuala.
 
In Romania exista legislatie care prevedea obligativitatea montarii de repartitoare pana in septembrie 2009, insa prevederile nu s-au aplicat. In acest moment, guvernul nu mai are nicio strategie in domeniu.
 
Sursa: Evenimentul zilei

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Demnitarii pierd casele de protocol Demnitarii pierd casele de protocol
Proiect imobiliar gigant pe platforma Tractorul Brasov Proiect imobiliar gigant pe platforma Tractorul Brasov
Ce se mai cauta pe piata locuintelor noi: Preturi mici, zone semi-centrale si acces la transport - 28 mai 2010 Ce se mai cauta pe piata locuintelor noi: Preturi mici, zone semi-centrale si acces la transport - 28 mai 2010
Pretul caselor a scazut brusc in grila notarilor, fara explicatii Pretul caselor a scazut brusc in grila notarilor, fara explicatii
Constructorii de case din lemn se confrunta cu o scadere de 30% a cererii - 26 Mai 2009 Constructorii de case din lemn se confrunta cu o scadere de 30% a cererii - 26 Mai 2009
Penalizarile se calculeaza dupa o luna de intarziere         Penalizarile se calculeaza dupa o luna de intarziere

Vezi mai multe articole

reputation management services