on

Arderea scandurilor: sfaturi de realizare a acestei operatiuni de protejare a lemnului

22 septembrie, 2017

comenteaza trimite unui prieten printeaza

In amenajarile interioare sau exterioare ale caselor, lemnul este utilizat sub diferite forme, fie ca este vorba despre placi masive, lambriuri, scandura pentru podea, scandura pentru pazie etc. Finisarea acestor suprafete necesita o serie de operatiuni si aplicarea unor straturi decorative cu diverse calitati, potrivite destinatiei fiecaruia.

La exterior, protejarea lemnului masiv sau a unor elemente din lambriu de lemn, este realizata cu un sistem compus dintr-un grund si o lazura de o anumita culoare. Aceste straturi, de regula in numar de 4-5, au rolul de a apara lemnul in fata factorilor din exterior si de a da un aspect placut, care sa se incadreze in designul constructiei respective. Durata de viata a acestui tip de acoperire este una medie, care depinde de tipul si de calitatea produselor utilizate. Poate rezista intre 6 si 8 ani, iar costurile sunt destul de ridicate.

O alternativa mai putin costisitoare pentru realizarea protectiei la intemperii, in cazul in care este vorba despre o scandura din lemn normal, este arderea acesteia. Scandura poate fi utilizata pentru construirea unei magazii, a unei cabane sau in orice alt proiect care presupune utilizarea lemnului ca material de inchidere si finisaj, pentru un aspect rustic si natural.

Scandura utilizata trebuie sa fie uscata timp de cateva luni in mod natural, sipca la sipca. Dar ce inseamna arderea scandurilor?

In primul rand, scandurile trebuie asezate una langa cealalta, in plan orizontal. Apoi, trebuie pornit arzatorul, conectat la o butelie pe gaz, pentru a incepe arderea efectiva a scandurilor asezate. Ideal este ca partile care vor fi expuse cel mai mult, de regula o fateta si cele doua grosimi, sa fie acoperite cat mai mult. Arderea poate fi reglata la o intensitate mai mica sau mai mare, in functie de dorinta fiecaruia, iar pentru a creste eficienta arderii, este recomandata asezarea scandurilor intr-un tunel. Acesta este realizat din cateva bucati de scandura care formeaza un „U”, iar in aceasta structura flacara va fi mai bine concentrata pe suprafata lemnului.

In urma arderii scandurilor, va rezulta o suprafata arsa, ca un carbune. Cu cat acesta este mai gros, cu atat efectul arderii va ramane mai vizibil dupa curatare.

Dupa terminarea arderii lemnului, acesta trebuie curatat cu o perie de sarma, ceea ce inseamna si foarte multa mizerie. De aceea, operatiunea ar trebui efectuata intr-un atelier. Culoarea obtinuta in final va fi un brun inchis, innegrit de uleiul de in care poate fi aplicat imediat, cat lemnul inca este cald. Absorbtia uleiului va fi destul de ridicata, fapt pentru care este necesara la indemana si o cantitate semnificativa de ulei de in sicativat. Aplicarea la cald va determina o patrundere profunda in lemn. De asemenea, daca lemnul s-a racit, uleiul poate fi incalzit, insa cu atentie sporita, pentru ca acesta sa nu se aprinda. Dupa tratamentul cu ulei, poate fi aplicat un ulei colorat pentru exterior cu ajutorul unui pistol cu aer comprimat.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Baghetele si profilele pentru placari - Sfaturi de utilizare Baghetele si profilele pentru placari - Sfaturi de utilizare
Renovarea caselor istorice cu Austrotherm profile pentru fatade Renovarea caselor istorice cu Austrotherm profile pentru fatade
Video-mapping - Cum sa ai cele mai spectaculoase decoratiuni de Craciun Video-mapping - Cum sa ai cele mai spectaculoase decoratiuni de Craciun
Tencuiala antiigrasie Tencuiala antiigrasie
Cateva sfaturi practice despre cum sa alegi tencuiala decorativa Cateva sfaturi practice despre cum sa alegi tencuiala decorativa
Cum sa-i dai o noua fata casei tale cu bani putini Cum sa-i dai o noua fata casei tale cu bani putini

Vezi mai multe articole

np.com.ua

подробнее