Alpha isi curata rapid portofoliul imobiliar. Vedeti aici ce scoate din bilant pentru indicatori mai buni

21 octombrie, 2011

comenteaza trimite unui prieten printeaza

 
Sub presiunea care afecteaza banca-mama, Alpha Bank, unul dintre cei mai mari finantatori de pe piata imobiliara locala in perioada de boom, a luat in ultimele saptamani decizii de reducere a expunerii din bilant cu cel putin 100 mil. euro pe doua dintre cele mai costisitoare proiecte - turnurile cu apartamente Asmita si turnurile de birouri City Gate.
 
Dupa ce au solicitat in 10 octombrie intrarea in insolventa a firmei Asmita Gardens, care detine peste 400 de apartamente nevandute, finantate de Alpha cu circa 70 de mil. euro, grecii au cerut doua zile mai tarziu si preschimbarea termenului initial dat de Tribunalul Bucuresti (6 februarie 2012), astfel ca dosarul de insolventa va incepe sa fie judecat saptamana viitoare, pe 24 octombrie.
 
Bancile au 2.000 de imobile la vanzare si incep sa lase la pret. Ati cumpara o casa executata silit?
 
Pentru birourile City Gate din Piata Presei, pe care Alpha Bank, alaturi de actionarii Bancpost si Bank of Cyprus l-au refinantat in august 2010 cu 80 mil. euro, dezvoltatorii au obtinut in septembrie o refinantare de 100 mil. euro, de la Erste Bank, prin care au acoperit creditul de la bancile elene.
 
Daca va fi deschis dosarul de insolventa impotriva Asmita Gardens si, eventual, se va pronunta falimentul, Alpha Bank, principalul creditor al proiectului, s-ar putea trezi cu un portofoliu impresionant de apartamente finalizate, dar care nu sunt inca racordate la utilitati din cauza unui litigiu cu o valoare de circa 8 milioane de euro intre dezvoltator (Asmita) si constructorul Strabag.
 
Mai blanda, dar si mai surprinzatoare, a fost varianta aleasa pentru proiectul de birouri City Gate din Piata Presei, pe care Alpha Bank, alaturi de actionarii Bancpost (grupul Eurobank cu care Alpha este in proces de fuziune) si Bank of Cyprus au decis sa il refinanteze in august 2010 cu 80 de milioane de euro.
 
La doar un an distanta, la sfarsitul lunii septembrie 2011, proprietarii celor doua turnuri care au o situatie stabila - un grad de ocupare de peste 90% si venituri anuale din chirii de aproape 9 milioane de euro anul trecut - au accesat o noua refinantare, de la Erste Bank, acoperind astfel creditul contractat de la bancile elene, respectiv Bank of Cyprus.
 
Pe piata locala putine au fost proiectele imobiliare care au fost refinantate de alte banci dupa finalizarea constructiei, in timp ce obtinerea unui asemenea credit de "refinantare la refinantare" reprezinta chiar o premiera. Initial, in faza de constructie, dezvoltatorii City Gate au avut o finantare mai mica si de la Raiffeisen, astfel ca au lucrat cu cinci banci pentru proiectul in care unul dintre cei mai importanti chiriasi sunt portughezii de la Millennium, care au fost insa extrem de discreti in ceea ce priveste finantarea de proiecte imobiliare la nivel local.
 
Printre proiectele imobiliare mari pe care Alpha Bank le-a finantat la nivel local se numara si ansamblul rezidential Doamna Ghica Plaza (Colentina), cladirile de birouri Cubic Center (Pipera) si Platinum Center (Unirii) sau mallul Liberty Center, toate din Bucuresti, in timp ce in afara Capitalei o finantare de peste 50 mil. euro a fost acordata pentru realizarea proiectului Suceava Shopping City.
 
Sursa: Zf

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Locuintele inchiriate din Romania: De 5 ori mai multe decat se declara - 16 Octombrie 2009 Locuintele inchiriate din Romania: De 5 ori mai multe decat se declara - 16 Octombrie 2009
Pretul gazelor furnizate populatiei ar putea creste cu 20% Pretul gazelor furnizate populatiei ar putea creste cu 20%
Speculantii imobiliari din Romania au avut un profit de un miliard de euro in ultimii doi ani Speculantii imobiliari din Romania au avut un profit de un miliard de euro in ultimii doi ani
Mantor realizeaza lucrarile de consolidare a casei "Mita Biciclista" Mantor realizeaza lucrarile de consolidare a casei "Mita Biciclista"
Gazele se platesc in 45 de zile Gazele se platesc in 45 de zile
Numarul celor care si-au asigurat casa este acum dublu Numarul celor care si-au asigurat casa este acum dublu

Vezi mai multe articole

купить аттестат 11 классов

там